06 Mart, 2008

El Turco Deportivo





90'ların sonu, 2000'lerin başında sağlam takımdı Deportivo. Deportivo La Coruna demek insanın ağzını öyle bir şekle sokuyordu ki, kendimi ispanyolca biliyor sanıyordum birkaç saniyeliğine. Ağzımı yamultup aksanıyla söylemeye çalışıyordum zırt pırt. Aynı şekilde, durup dururken Aitor Lopez Rekarte demek de çok zevkli olur mesela.

O ara cm'de bile bir araya getirilemeyen Diego Tristan, Juan Valeron ve Roy Makaay Deportivo'da yanyanaydı. Onlar çoştukça biz de televizyonlarımızdan Riazor Stadı'na konuk oluyorduk. O zamanlar Deportivo diyince ezbere şıp diye söylenen Riazor, şimdilerde biraz düşünmeyi gerektiriyor hatırlamak için. O dönem, birçok kişinin dikkatini çekmişti Riazor Stadı'nın kale arkası tribünlerindeki Türk bayrakları. Ne işi vardı o bayrakların orada. Birgün Galatasaray-Deportivo maçından önce haberlerde öğrenmiştim o bayrakların varlık sebebini. İçten içe hoşumuza gitti hikayesi. Bilmeyenler varsa buradan anlatalım, bilenlerle beraber Deportivo'yu analım.

İspanyollar genel olarak Portekizliler'i pek sevmezler diye biliyoruz, keza aynı şekilde Portekizliler de İspanyollar'a karşı benzer şeyler hisseder. Ünlü bir Portekiz sözü doğusundaki İspanya'ya ithafen şöyle der; "Doğudan gelen tek güzel şey güneştir." İspanya'nın batı ucunda, birbiriyle takışan iki şehir; Vigo ve La Coruna. Bu şehirlere biz daha çok ezeli rakipler Celta Vigo ve Deportivo La Coruna'dan aşinayız. Vigo, Portekiz sınırında, La Coruna ise Atlas Okyanusu kıyısında. Deportivo taraftarı zamanında Vigolular ile dalga geçmek için ;"Siz İspanyol bile değilsiniz, Portekizlisiniz" derler. Buna karşılık Vigo taraftarı altta kalmamak için "Siz de Türkler'in işbirlikçilerisiniz , Türk dostusunuz" şeklinde laf ederler. Bahsettikleri bu işbirliği, Barbaros Hayrettin'in Akdeniz hakimiyeti dönemlerinde Galicialı, yani La Coruna şehrinin de dahil olduğu bölgedeki, gençlerin Osmanlı'ya yardımlarına kadar uzanan bi hikaye. Vigo taraftarı bunu aşağalamak için kullanıyor ancak Deportivolular bunu zaman içinde iyice benimseyip sonunda kendilerine El Turco der hale geliyorlar. Sonrası Riazor'da açılan Türk Bayraklar'ı işte, Deportivo - Panathinaikos maçında stadın dört bir yanında yankılanan "En büyük Türkiye" sesleri. Birgün gitmek lazım Riazor'a, acayip forsu olur insanın.

Hiç yorum yok: